Celiachia

Ce este Celiachia ?

Celiachia este o intoleranta permanenta la gluten. Ingerarea acestei substante de catre persoanele cu celiachie provoaca o reactie imunitara anormala a limfocitelor prezenti in vili intestinali care acopera peretii intestinului subtire, organ cu rolul de a absorbi substantele nutritive in sange. Aceasta reactie face ca intestinul sa fie din ce in ce mai ineficient in a absorbi substantele nutritive, cauzand modificari fiziologice si malnutritie care provoaca, in forme mai grave si diagnosticare tardiva, leziuni grave ale peretilori intestinului subtire (atrofierea viliilori intestinali).
Deficitul de absorbire este mult mai grav in perioada copilariei, perioada a vietii cand organismul are mult mai mult nevoie de substante nutritive pentru o dezvoltare si crestere normala.

Ce este si unde se gaseste glutenul ?

Glutenul este o proteina insolubila in apa, prezenta in mod natural, in marea parte a cerealelor: grau, grau dur, orz, secara, alac, tricale, ovaz. Fractiunea proteica a glutenului responsabil a efectului toxic la persoana cu celiachie este prolamina, care are denumiri diferite corespunzator unei cereale: gliadina (grau), secalina (secara), avenina (ovaz) ...
Persoana celiaca nu trebuie sa depaseasca pragul de 10mg de gluten pe zi, depasindu-se acest prag, proteina dezvolta toate efectele sale toxice asupra organismului intolerant.

Care sunt simptomele Celiachiei ?

Celiachia prezinta o vasta varietate de simptome. Marea parte a persoanelor avand acesta afectiune au probleme generice ca dureri abdominale, pierdere de greutate, diaree intermitenta, deficiente de crestere ( la copii ), si probleme legate de malabsorbtie a substantelor nutritive.
Uneori aceste simptome a intolerantei pot sugera existenta unei alte boli ( boala Croh, anemie, colon iritabil, ulcer gastric, etc...). Celiachia se poate manifesta deasemenea in moduri mai putin evidente, inclusiv modificari de comportament, cum ar fi iritabilitate, depresie, stomac deranjat, dureri articulare, etc... Prin urmare formele clinice de manifestare a celiachiei la persoanele afectate pot fi foarte diverse de la o persoana la alta. Cu toate acestea au fost identificate patru forme de celiachie:
Forma Tipica – se poate recunoaste usor deoarece se manifesta prin simptomatologie clasica, in general dupa introducerea alimentatiei diversificate: diaree, varsaturi,anorexie, iritabilitate, oprirea cresterii, etc... sau prin simptomele tipice malabsorbtiei.
Forma Atipica – dificil de recunoscut, de fapt simptomele se manifesta in general tardiv la nivel extra-intestinal.
Forma Silentioasa – acesta forma de celiachie nu se manifesta prin simptome reale si propri, se recunoaste doar prin prezenta in sange de anticorpi pozitivi in cantitate semnificativa ca un raspuns a intestinului fata de gluten, tipic persoanelor cu celiachie. Desi nu exista tulburari relevante, excluderea glutenului din alimentatia persoanelor cu intoleranta in forma silentioasa duce la o ameliorare semnificativa a starii generale.
Forma Potentiala – Persoanele care au anticorpii pozitivi in sange si in acelas timp o biopsie intestinala cu rezultat negativ, se incadreaza la categoria „Forma Potentiala” si chiar daca nu au nici un simptom, trebuie sa excluda din alimentatia zilnica glutenul, deoarece consumul glutenului pe termen indelungat poate provoca o leziune intestinala.

Care sunt cauzele Celiachiei? Este o boala ereditara?

Cauzele exacte ale celiachiei sunt necunoscute dar cu toate acestea, se poate spune ca celiachia se dezvolta dintr-un ansamblu complex de factori genetici si ambientali. Exista intr-adevar o recurenta familiala semnificativa la aceasta boala ( la 10% dintre rudele apropiate a unei persoane cu celiachie se manifesta intoleranta la gluten ) chiar daca in prezent nu se cunosc toate genele care dezvolta aceasta transmitere ereditara. Dezvoltarea acestei boli se declanseaza prin ingerarea de gluten si se poate declasa si la adulti in urma unor forme de traumatisme (infectii, sarcina, stres sever, raniri fizice, operatii chirurgicale). In cele din urma, desi orice persoana poate dezvolta boala celiaca, aceasta tinde sa fie mai frecventa la persoanele care prezinta alte tulburari (tiroida autoimuna, psoriazis, artrita, dermatita herpetiforma, etc...)

Care este remediul pentru Celiachie ?

In prezent, unicul tratament pentru celiachie este regimul strict fara gluten, excluzand total din alimentatie alimentele care contin gluten, care permite persoanei cu celiachie o conditie optima fizica-psicologica sa aiba o conditie de viata normala.

In ce maniera se tine regimul fara gluten ?

Regimul dietetic la o persoana cu celiachie implica excluderea totala si permanenta a glutenului din propria dieta, care necesita excluderea nu numai a alimentelor realizate din ingrediente care contin gluten dar si cele care ar putea fi contaminate, chiar si in cantitate minima, in timpul procesarii din fabrica sau pe linia de ambalare.
Regula generala este sa se tina cont de 3 aspecte:
1 Sunt interzise:
-Toate cerealele care contin gluten si derivatele lor (paine, paste,produse de patiserie, panificatii,bauturi alcoolice din cereale, cereale etc...
-Toate alimentele ce contin adaos de ingrediente enumerate mai sus ( carne si peste pane,legume pane etc...)
2 Trebuiesc controlate cu multa atentie fie ingredientele, atat si procesul de fabricare al tuturor alimentelor chiar daca in mod natural sunt fara gluten, care au riscul de a fi contaminate ( produse realizate in medii de “ promiscuitate”)
3 Pot fi consumate in dieta fara gluten:
-cereale si produse derivate, fara continut natural de gluten (fasole,fainuri si produse realizate cu: orez, porumb,hrisca,amarant,quinoa,mei,manioca,sorg,teff), dar atentie, daca nu au marcate pe ambalaj spicul barat, chiar si aceste cereale trebuiesc atent verificate deoarece pot fi contaminate cu gluten prin linia de ambalare, de manipulare,de depozitare, de morarit.
- alimente in mod natural fara continut de gluten si fara risc de contaminare ( carne,peste,ou,verdeturi,ciuperci,legume, in mare parte a produselor din lapte, fructe, cafea,vin, ulei.)
- produse dietoterapeutici create special pentru dieta fara gluten, cele care au pe ambalaj spicul barat

Dieta fara gluten permite o nutritie echilibrata ?

Da, se poate avea o alimentatie sanatoasa si echilibrata chiar si excluzand alimentele ce contin gluten, deoarece aceleasi substante nutritive care contin cerealele toxice pentru celiaci pot fi regasite in alte alimente care sunt mai putin cunoscute si care contin aceleasi proprietati nutritive echivalente cu alimentele interzise. Intr-adevar acesta intoleranta poate fi transformata intr-un stimulent pentru adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate, boala celiaca implică intr-adevar la un angajament de educatie nutritionala considerabila care la inceput necesita un efort dar odata ce manierele corecte devin obisnuita, permite persoanei cu celiachie sa adopte cu usurinta un regim alimentar benefic, fata de o persoana care nu trebuie sa traiasca zilnic cu o intoleranta atat de importanta.

Afectiunile si leziunile datorate ingerarii de gluten poate fi reversibile ?

Excluderea totala si continua a alimentelor care contin sau contaminate cu gluten permite organismului revenirea treptata la normalitate: manifestarile clinice ale bolii dispar, se refac leziunile mucoasei intestinale, dispar consecintele legate de malabsorbtie a elementelor nutritive. Desigur, daca se incepe dieta imediat, cu atat vindecarea este mai simpla si mai rapida, exceptand, in proportia precocitatii introducerii dietei fara gluten, riscul complicatiilor. Dieta fara gluten nu exclude total acest risc ( mai ales in cazul in care terapia se face mult mai tarziu, in timp) sau prezenta unor posibile boli asociate celiachiei.

Care sunt consecintele netratarii corespunzatoare a Celiachiei ?

Consumul de produse cu gluten la persoanele cu celiachie provoaca o inflamatie cronica si disparitia progresiva a viliilori intestinali, proeminente mici in forma de degete care au rolul de a absorbi vitaminele, mineralele si alte elemente nutritive, si au functia de a mari suprafata de absorbtie a organismului. Aceasta deteriorare a intestinului subtire, cu cat consumul de gluten este mai ridicat, cu atat este mai grav, provoaca o absorbtie ineficienta a substantelor nutritive, privand organismul de substantele esentiale, cauzand deficiente de vitamine si elemente nutritive care pot provoca alte boli, deosebit de grave si uneori ireversibile, indeosebi datorita diagnosticarii tardive, ca de exemplu probleme de crestere, intoleranta la lactoza, calculi renali, osteoporoza, anemie, osteomalacie, limfom intestinal etc...

Cum se diagnosticheaza Celiachia ?

Celiachia se diagnosticheaza prin 2 tipuri de analize:
1. analiza sangelui, prin dozari de anticorpi:
- Ig A tTG: Imunoglobulina (Ig A) si anticorpii tisulari ai transglutaminazei (tTG),
- Ig A EMA: Imunoglobulina A (Ig A) si anticorpii EMA,
- Ig A AGA: Imunoglobulina A (Ig A) si anticorpii antigliadina (AGA).
Daca testele imunologice sunt pozitive, este necesara efectuarea biopsiei intestinale pentru confirmarea diagnosticului.
2. biopsia si examinarea hispatologica a intestinului subtire:
prin endoscopie se recolteaza bucati mici de tesut din intestinul subtire pentru a evalua prezenta si severitatea leziunilori a peretelui intestinal.

Cand este necesara efectuarea analizelor pentru intoleranta la gluten ?

In cazurile in care apar simptome cronice legate de malabsorbtie a substantelor nutritive, in prezenta a altor boli autoimune, sau daca suferiti de o boala fara o cauza certa, chiar si fara legatura cu tractul gastro-intestinal, este recomandabil efectuarea analizelor pentru excluderea intolerantei la gluten.De asemenea avand in vedere predispozitia genetica care caracterizeaza aceasta boala, daca in familie sau printre rude sunt persoane cu celiachie, se recomanda efectuarea testului pentru celiachie pentru stabilirea existentei sau inexistentei acestei intolerante la gluten.

Este posibil aparitia bolii celiace la varsta adulta ?

Cu toate ca adesea acesta boala este considerata o patologie care se declanseaza in copilarie, celiachia se poate declansa la oricare varsta, indeosebi in urma unor traume ( infectii, maternitate, stres sever, vatamari fizice, interventii chirurgicale).

Intoleranta la lactoza este legata de Celiachie ?

Deteriorarea viliilori intestinali cauzata de ingerarea glutenului la persoanele cu celiachie provoaca o disfunctie a intestinului subtire, astfel fiind incapabila sa digere lactoza (ca si alte alimente), fiind direct legata de leziunile provocate de gluten.De altfel in urma introducerii alimentatiei fara gluten, leziunile intestinale se vindeca gradual iar intestinul subtire reuseste din nou sa digere produsele cu lactate. Cu toate acestea, uneori intoleranta la lactoza ramane chiar si daca leziunile la nivelul mucoasei intestinale s-au vindecat. In aceste cazuri este bine sa se evite consumul de produse care contin lactoza.

Ce se intampla daca uneori se consuma alimente cu gluten ?

Este foarte important ca persoanele care trebuie sa tina un regim alimentar fara gluten sa nu introduca glutenul, nici in mod voit sau accidental, deoarece chiar si in cantitati mici a acestei substante proteice poate dezvolta din nou boala si creste riscul de complicatii legate de boala celiaca.

Se poate totusi consuma paine si paste ?

Depinde din ce ingrediente si prin ce procedee sunt fabricate! Astazi, mai mult ca in trecut, este posibil sa se gaseasca pe piata faina, paine, paste si dulciuri fara gluten de foarte buna calitate, ca produsele BEZGLUTEN, realizate din ingrediente fara gluten care va permit sa continuati sa aveti o viata cu alimente importante pentru a duce o viata plina de energie, fara deficiente nutritive.

Ce se schimba in viata mea dupa ce am descoperit ca am intoleranta la gluten?

Odata diagnosticat cu boala celiaca devine o conditie de viata caracterizata printr-un regim dietetic riguros dar in acelas timp perfect sanatos si normal. Cusiguranta nu este usor adaptarea brusca la o dieta care exclude multe produse disponibile pe piata, precum si o intreaga gama de produse alimentare care au fost consumate de-a lungul vietii cu valoare ridicata in cultura si traditii, cum ar fi painea, pastele, pizza etc... Alte probleme legate ar fi diferentele percepute si uneori dureroase la copii si adultii cu celiachie, dar deasemenea cand se intampina dificultatile practice, cand se doreste sau cand exista o constragere de a nu putea servi masa in casa, in calatorie sau pur si simplu intr-un restaurant sau bar in orasul in care locuieste. Deaceea industria dieta-terapeutica a crescut semnificativ oferta de produse, de mai multe sortimente si gusturi variate pentru a avea toate tipurile de produse pentru ca persoanele cu celiachie sa aiba o viata cat mai normala. Cu acest scop BEZGLUTEN depune eforturi pentru a oferi persoanelor cu celiachie un sortiment de produse fara gluten de cea mai buna calitate si pline de savoare avand inscriptionate spicul barat al Asociatiei persoanelor cu celiachie.