COZONAC FARA GLUTEN

Mod de preparare

Intr-o oala se pun: laptele, galbenusurile , smantana, zaharul, zaharul vanilat, esenta de rom, esenta de vanilie, coaja de lamaie, coaja de portocale, untul,  si se pune oala la foc mic amestecand cu telul continu. Cand se incalzeste bine, ca pentru cozonacul obisnuit, chiar mai cald (cat se poate suporta cu degetul), se ia de pe foc. Se pune drojdia intr-un bol si se adauga 6 linguri din compozitia de lapte peste drojdie amestecand pana la dizolvare. Intr-un vas mai mare, in care se poate framanta, se cerne faina apoi se presara sarea si la mijloc se face o gropita unde se toarna drojdia dizolvata. Se acopera drojdia cu putina faina si se lasa pana se formeaza crapaturi pe deasupra  apoi se amesteca cu compozitia din lapte adaugand putin cate putin si se framanta timp de 30 minute. Dupa 15/20 minute (in timpul framantarii) se adauga putin cate putin uleiul cald. Aluatul se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit, aproximativ timp de 30/40 minute, pana isi dubleaza volumul intr-un loc cald.
Intre timp se pregateste crema. Se bat albusurile cu zaharul, cu mixerul, se adauga cacao si mirodeniile. Se incorporeaza nuca macinata amestecand cu o lingura de jos in sus.
Se ung 2 tavi cu unt pentru cozonaci mari ( de dimensiunea, 25 / 30 cm lungime). Dupa dospirea aluatului, avand mainile unse cu ulei, se imparte in doua parti egale. Una din parti se intinde, pe o suprafata unsa cu ulei, cu mana sau sucitorul, pana se obtine o foaie de circa 1 cm grosime, dupa care se pune o parte din crema si se intinde pe toata suprafata peste care se adauga stafidele sau rahatul dupa gust, se ruleaza si se pune in tava. Atentie! Avand prea multa crema cozonacul nu va creste. La fel se procedeaza si cu cealalta parte.(daca doriti cozonac impletit, aluatul se imparte in patru parti egale si folositi doua bucati pentru un cozonac).
Se acopera tavile cu prosop de bucatarie si se lasa iarasi la dospit, la loc cald, timp de 30 minute.
Se orneaza cozonacii cu bucatile de nuci, se ung cu un ou batut si se pun in cuptorul preincalzit, la 190°C timp de 60 minute (se verifica cu o scobitoare dupa cele 60 minute).

Ingrediente

Ingrediente pentru 2 cozonaci:
1Kg faina universala Bezgluten
550ml lapte
4 galbenusuri
300g zahar
50g drojdie proaspata sau 3 plicuri de drojdie uscata,
100g de unt
coaja de lamaie rasa
coaja de portocale rasa, dupa gust
1 lingurita de sare
3 linguri de smantana
1 esenta de rom
1 esenta de vanilie
5 pliculete de zahar vanilat
10 linguri de ulei de floarea soarelui

Ingrediente pentru crema:
500g nuca macinata (se lasa cateva bucati intregi pentru ornat)
5 albusuri
2 fiole esenta de rom
2 zahar vanilat
50g zahar ( sau zahar pudra, se dizolva mai repede)
4 linguri de cacao
2 linguri stafide inmuiate in esenta de rom sau rahat, dupa gust